Donator letar medeltidsmynt i Härlunda

Just nu pågår en arkeologisk utgrävning vid ruinen av Härlunda gamla kyrka utanför Skara. Hittills har arkeologerna hittat ett 30-tal mynt i jorden, varav många är silvermynt från medeltiden.
Arkeologerna har god hjälp av amatörer som glatt assisterar i utgrävningen:
– När mynten kommer fram är man som en barnunge och ropar: ”Titta här! Kom och titta vad jag har hittat”, säger Jan Jonsson från Skövde, en man som varit väldigt viktig i den här utgrävningen.

Jan Jonsson har ett stort intresse för kulturhistoria och kyrkobyggnader. Såhär långt är han mer än nöjd med utgrävningen:

– Den har överträffat förväntningarna. Jag kunde aldrig tro att det skulle finnas så mycket kvar, att kyrkan skulle vara så stor som den är.

Utgrävningen i Härlunda är ovanlig på så sätt att den blivit möjlig tack vare en privat donation till Västergötlands museum i Skara. Donatorn är Jan Jonsson. Han säger att hans anknytning till bygden är att hans mor föddes där. Han är dock tveksam till om hon skulle ha ställt sig bakom hans donation:

- Hade hon varit i livet så hade hon nog sagt att jag skulle resa istället. Men det här roar mig, och jag har inga arvingar så jag gör precis som jag vill med mina pengar. Det kan inte bli bråk, säger han och fortsätter:  

- En del köper en bil för hundratusentals kronor, jag gjorde det här. Det är olika, men det finns nog de som tycker att jag är lite konstig, skrattar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista