Tidaholm får bakläxa efter nekat socialbidrag

Tidaholms kommun sa nej till deras ansökan om socialbidrag. Men kommunen fick bakläxa av länsrätten. Länsrätten har rivit upp kommunens beslut och anser att man ställt för höga krav på en familj som drabbats av arbetslöshet och sjukdom.

En familj i Tidaholm ansökte om socialbidrag för december 2005. Mannen hade tidigare varit egen företagare men sålt sin del i firman. Kvinnan jobbar deltid men kan på grund av sjukdom inte jobba heltid, något som också styrks av läkare.

Familjen sålde under fjolåret sitt hus och flyttade till en mindre lägenhet. Men när paret ansökte om hjälp för att klara sig under december månad ansåg kommunen att paret inte stått tillräckligt till arbetsmarknadens förfogande.

Att mannen sökt 10 till 20 jobb under perioden före december räckte inte. När det gäller kvinnan så bortser kommunen helt från läkarintyget. Man bryr sig inte heller om att hon jobbar deltid trots att läkaren skulle vilja sjukskriva henne helt och hållet.

Men länsrätten tycker annorlunda. Nästan ett halvår senare, rev länsrätten upp kommunens beslut och medger rätt till socialbidrag.

Enligt länsrätten har mannen och kvinnan vid en samlad bedömning gjort vad som är rimligt att kräva av människor, och därför ska dom också ha rätt till bistånd.

Det här ärendet ska nu prövas i högre instans, i kammarrätten, eftersom Tidaholms kommun överklagat länsrättens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista