Föräldrakurser om barns övervikt lockar få

Föräldrar som har små barn som är, eller riskerar att bli, överviktiga erbjuds hjälp i flera kommuner i Skaraborg.
Men trots att allt fler barn lider av övervikt så är det svårt att få föräldrarna att delta i föräldragrupper.

Redan i fyra-femårsåldern kan man se på BVC om barnen avviker från tillväxtkurvorna. Föräldrarna erbjuds då hjälp i särskilda grupper.

Här får föräldrarna möjlighet att diskutera matvanor, rutiner och vad man kan förändra. Det kan till exempel handla om att sluta med läsk på vardagarna eller att lägga upp maten direkt på barnets tallrik, och inte erbjuda fler portioner.

Men det är svårt att få föräldrar till kurserna.
Hittills har en kurs genomförts i Mariestad, till nästa kurs blev det för få.
I Skara och Falköping finns gruppledare redo att dra igång föräldrakurser, men även där är det svårt att få ihop föräldrar.

Enligt Christina Djäken, samordnande sjuksköterska för barnhälsovården i Skaraborg, är barns övervikt ett känsligt ämne.
- Tiden är inte riktigt mogen än, men det kommer nog att bli så på sikt. Det var svårt att prata om rökning också, nu tycker vi inte alls att det är svårt att prata om rökning och tobak, säger Christina Djäken.

Men enligt dietisten Lena Ljungkrona-Falk kommer man att fortsätta att erbjuda kurserna.
- Vi försöker fortsätta att presentera det som ett positivt erbjudande och en hjälp och stöd. Vi tror att på sikt så blir det mer avdramatiserat och då hoppas vi att det är fler som nappar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista