Falköpingsbor överklagar iranska straff

De båda män från Falköping som sitter fängslade i staden Bandar Abbas i Iran överklagar på onsdagen sina domar.
Svenskarna dömdes till tre års fängelse för att ha fotograferat på platser i Iran där fotoförbud råder.
Männens advokat, Mohamad Hassan-Azamati, har gott hopp om att domen ska mildras i den högre instansen.

- Tre års fängelse är inte rättvist, ett sådant straff kan man dömas till om landet befinner sig i krig, men eftersom det är fredstid tror jag att den högre instansen kommer att mildra straffet. Jag hoppas att de kommer att släppas, säger advokaten Mohammed Hassan Azamati.

På tisdagen reste han från huvudstaden Tehran till Bandar Abbas i södra Iran där svenskarna sitter fängslade. Under onsdagen ska han lämna in  överklagandet och ska också träffa de båda männen i fängelset. Sist han besökte dem var för två veckor sedan, då hade de det  bra, den enda svårigheten är att de inte pratar språket:

- De talar inte farsi och den ene av de två pratar inte heller engelska så det är svårt att kommunicera med de andra i fängelset, säger Mohamad Hassan-Azamati.

Männen hade bara varit i Iran i tio dagar när de greps på ön Kish i persiska havet. Den ena mannen är ingenjör, den andre tekniker, de var på Kish för att arbeta på ett projekt som franska Renault och den iranska biltillverkaren Khodro driver  där tillsammans.

Enligt männens advokat kände de två inte till att man i Iran håller väldigt hårt på fotoförbudet.

- De har visat försumlighet, de kände inte till förhållandena och traditionerna i Iran, säger svenskarnas advokat Mohamad Hassan-Azamati till Ekots utsända. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista