Möda för lönen för Varas socialbidragstagare

Nu ska de som söker socialbidrag i Vara få göra en motprestation för pengarna. Inom två dygn ska de arbetslösa erbjudas sysselsättning, och dyker de inte upp på sitt nya jobb så blir det avdrag på socialbidraget.

Kommunfullmäktige har beslutat att de som söker socialbidrag på grund av arbetslöshet ska erbjudas en sysselsättning inom 48 timmar.
Utgångsläget är att alla ska erbjudas ett arbete åtta timmar per dag.

- Det kan handla om att underhåll av lekplatser, fornminnen eller klippa gräs. Vi hoppas på praktikplatser på företag och så ska vi starta upp yttre hemtjänst hos pensionärer, säger Maria Tapper, chef för den nya arbetsmarknadsenheten.  

Rep: - Är alla lämpade för yttre hemtjänst hos äldre?

-  Klippa gräs kan nog de flesta göra tror jag.

Grunden till beslutet är att sysslolöshet passiviserar och att det är en rättighet att ha ett jobb att gå till:

– Vi tror att det inte är bra för människor att bara går hemma. Särskilt viktigt är det för ungdomar så att de inte vänder på dygnet och blir sittande framför tv: n, säger Maria Tapper.

Men 48-timmarsgarantin innebär också skyldigheter: den som säger nej utan giltiga skäl mister socialbidraget, eller försörjningsstödet som det numera heter. Samma sak händer om sysselsättningen inte sköts: 

- Då är det samma som när du inte går till jobbet: du får ingen lön.

Att det skulle handla om en attitydförändring vill Maria Tapper inte hålla om:

– Idag kräver nog de flesta kommuner sysselsättning för att man ska få försörjningsstöd. Sedan är det kanske inte alla som var den här 48-timmarsgarantin som vi bestämt oss för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista