Många djurskyddsbeslut i Länsrätten

Ska 1 400 skånska kor ha ligghall eller inte? Den omdebatterade frågan avgörs av länsrätten i Mariestad som nu besöker skånska Revingehed för att lösa tvisten mellan de skånska bönderna och djurskyddsmyndigheten i Skara.

Beslutet av djurskyddsmyndigheten i Skara att de 1 400 korna i lösdrift på Revingehed måste ha ligghallar och tak över huvudet har upprört, och startat ännu en debatt om djurskyddsmyndighetens arbete.

Myndigheten besökte aldrig Revingehed innan beslutet fattades och ärendet är nu JO-anmält och överklagat i länsrätten. Och eftersom djurskyddsmyndigheten ligger i Skara är det länsrätten i Mariestad som får lösa tvisten och den vill inte göra sin bedömning utan att göra studiebesök på Revingehed. Kurt Larsson, jurist på länsrätten i Mariestad, säger till Radio Skaraborg att man ansett det viktigt att på ort och ställe se hur korna har det innan man avgör om djurskyddsmyndighetens kvar på ligghallar är relevant. Däeför åkte igår tre jurister och tre nämndemän till Skåne för att med egna ögon kolla in kossornas situation.

Sedan djurskyddsmyndigheten kom till Skara den 1 januari 2004 har länsrätten i Mariestad behandlat närmare 40 överklaganden i olika ärenden.

Idag på förmiddagen inleder länsrätten förhandlingar i Lunds tingsrätt för att i eftermiddag bege sig ut på syn i Revingehed där de omdiskuterade 1 400 krona betar markerna utan att ha en aning om vilken uppmärksamhet de fått.

Kurt Larsson på länsrätten säger till Radio Skaraborg att det säkert tar minst en vecka innan länsrätten formulerat sina tankar i ett beslut om ligghallarnas vara eller icke vara för de skånska kossorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista