Arbetsmiljöverket kollar företagens trafiksäkerhetstänkande

Åtta av tio företag har brister i sitt trafiksäkerhetstänkande.
Att köra bil i jobbet är en arbetsmiljöfråga och det är arbetsgivarna som bär ansvaret att minska risken för olyckor.
Det poängterar Arbetsmiljöverkets inspektörer när de nu besöker företag i Skaraborg.

Arbetsmiljöverket besöker i dagarna företag vars anställda vistas i trafiken under arbetet. Det handlar inte bara om yrkesförare utan även anställda inom bland annat hemtjänst, sjukvård, väktare, säljare och hantverkare. 

Ett av företagen som Arbetsmiljöverket har besökt är Tibro Eltjänst. Där kör de anställda bil varje dag i jobbet, men de pratar inte mycket om trafiksäkerhet, säger VD: n Tommy Kensing:

– Det jag tror diskuteras mest är däck: när man ska ha vinterdäck eller inte. Resten går tyvärr på slentrian, tror jag.

Förra året dog 19 personer i trafikolyckor under arbetstid. Då gick Arbetsmiljöverket ut för att kontrollera vad arbetsgivare i Halland och Västra Götaland gjorde för att minska risken för trafikolyckor. Det visade sig att 80 procent de närmare 2500 besökta företagen hade brister. När uppföljningen nu görs hoppas Arbetsmiljöverket att fler arbetsgivare ska ha förbättrat sina trafiksäkerhetsplaner:

– De tre företag som jag hittills besökt uppfyller kraven bra. Det är klart att man blir glad när budskapet gått fram.

Pia Skoglund säger dock att de tre företagen verkar vara undantag:

– Generellt sett kan jag faktiskt inte säga att företagen är bra på att ha en policy.  

I sin inspektion tar Arbetsmiljöverket reda på om företaget de besöker har undersökt riskerna som de anställda utsätts för när de kör bil, om det genomförts några åtgärder för att höja trafiksäkerheten och om personalen vet hur de kan påverka trafiksäkerheten. Det finns mycket som arbetsgivarna kan göra för att förbättra, tror Tommy Kensing:

– Man kan träna på halkkörning, lära sig att lasta och surra rätt. Det finns massor, men det hinns inte med tycker man. Det slarvas med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista