Fiffelmisstänkta chaufförer inför rätta

På torsdagen hölls rättegång i Mariestads tingsrätt mot fyra yrkeschaufförer. Alla fyra stod åtalade för urkundsförfalsklning, då de enligt åklagaren medvetet ska ha fifflat med färdskrivarens dokumentation.

De fyra chaufförerna har alla haft körningar från orter i Skaraborg till Norge. Enligt åklagaren Björn Danielsson är det på färjelägena vid Strömstad och Sandefjord i Norge som de gjort fel.

Istället för att låta diagrambladet sitta kvar i färdskrivaren så har förarna plockat ut pappret, fyllt i att de haft vila, och dessutom angett att de redan var framme vid slutmålet. På det sättet har flera timmar försvunnit från färdskrivarens registrering.

Enligt Björn Danielsson är det uppenbart att man fuskat medvetet, något som alla fyra envist förnekade under rättegången. Deras advokat menar att det handlar om slarv snarare än fiffel.

På åhörarplats satt Kent Persson, ombudsman för fackförbundet Transport. Transport har vid ett antal tillfällen slagit larm om den dåliga respekten för kör- och vilotider.

Enligt honom är chaufförerna ofta offer för speditörernas krav på lönsamhet, och att det tvingar chaufförer att bryta mot lagen:
- Speditörerna är de stora bovarna i dramat. Godset ska fram i rätt tid och vid rätt tillfälle. det är bara att köra, annars avsked, säger Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".