Snart byts varningslapparna mot riktiga p-böter i Vara

Efter två månader med varningslappar väntar nu tuffare tider för Varas bilister.
Inom kort är det riktiga böter som kommer att fästas under vindrutetorkarna felparkerade bilar.
– Nu tycker vi att vi varit milda och snälla tillräckligt länge. Vid månadsskiftet blir det skarpa böter på 300, 500 eller 700 kronor, säger Lars Henström, chef för tekniska kontoret i Vara.

Vara har haft parkeringsövervakning i ett par månaders tid utan att en enda bot skrivits. Bilister som parkerat fel har istället varnats med lappar. 125 stycken har det blivit. Till månadsskiftet maj/juni blir det dock skarpt läge: felparkerande Varabilister får räkna med en bot på mellan 300 och 700 kronor om man parkerat på fel sätt. Lars Henström som är chef för tekniska kontoret berättar att Varaborna hittills varit positiva till parkeringsövervakningen.

– Jag trodde att parkeringsövervakning var något som Varaborna skulle avsky men de samtal jag fått hittills har bara varit positiva. Däremot kommer det säkert att låta annorlunda när den första riktiga boten delas ut.

Varabon Alf Karlsson håller med kommunen om att det behövs parkeringsvakter i Vara.

– Jag tycker det behövs lite överallt. Det är viktigt att man parkerar riktigt, jag tycker till exempel att det är slarvigt när man står nära eller på linjerna på vanliga parkeringsplatser. Tyvärr måste det visst till lagar till allt… Visst kan det kännas fel men det är ju oss det är fel på.

Även i Götene funderar kommunen på att införa parkeringsövervakning. Jan Fahlgren som är gatuchef i Götene kommun säger att de ska titta på möjligheterna att samarbeta om parkeringsövervakningen med Skara och kanske med Lidköping. Han säger att Götenebilisterna vet att den kan parkera hur som helst utan att det händer något.

I Hjo är det också problem med parkerandet. Där har kommunen redan fattat beslut om att hyra in parkeringsövervakare från Skövde under några sommarveckor.

I Vara kommer parkeringsövervakningen att kosta kommunen ungefär 50 000 kronor per år. Några intäkter blir det inte eftersom det är staten som tar pengarna som kommer in genom böter. Att få intäkter genom parkeringsautomater är enligt Lars Henström inte aktuellt.

– Det är en finess med Vara att det inte finns parkeringsautomater, en annan är att det inte finns några rödljus och en tredje är att det finns gott om parkeringsplatser i centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista