12 år efter branden byggs verkstaden på Tidaholmsanstalten upp igen

I åratal har internerna på Tidaholmanstalten framfört kritik mot att ett 40-tal intagna inte har något att göra på dagarna. Men nu, 12 år efter fångupploppet på Tidaholmsanstalten, ska verkstaden som då förstördes i branden byggas upp igen, och när bygget är klart kommer sysselsättningsproblemen att vara lösta.

Våren 1994 hade varit spänd på fängelset i Tidaholm och natten mellan den 22 och 23 juli bröt helvetet löst, då en fredlig protest spårade ur och blev det största upplopp någonsin i svensk kriminalvårdshistoria. Fångar beväpnade sig med förskärare och järnrör. Flera byggnader brändes ner, bland annat en av de verkstäder där de intagna jobbade på dagarna.  

Sedan dess har kriminalvården genomfört flera stora besparingar och det har gjort att återuppbyggnaden dröjt.

– Vi har under många år haft ungefär 40 intagna som inte kunnat få en sysselsättning. Undersysselsatta intagna är en säkerhetsproblematik. Har de inget att göra så hittar de på något, säger Christer Johansson som är kriminalvårdsinspektör på Tidaholmsanstalten.

Enligt Christer Johansson så har få allvarliga incidenter inträffat sedan storbranden 1994. Klagomålen från förtroenderådet har däremot varit många:

– Vi har fått en hel del påstötningar gällande detta. Nu hoppas vi att det ska bli bättre framöver, säger Christer Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista