Inblandade i bussolyckan tackar för allt stöd

Det har snart gått fyra månader sedan den svåra bussolyckan utanför Arboga, då nio människor omkom och omkring fyrtio personer skadades.
Ett resesällskap på 20 personer kom från Gullspång och råkade ut för både förlust av människoliv och allvarliga skador.
Flera av överlevarna ger de krisgrupperna gott betyg och tackar för allt stöd de fått.

– Krisgruppen i Arboga gjorde ett enastående arbete för oss allihop. Det fanns alltid någon vid vår sida, från olyckstillfället fram tills att vi själva sa att vi kunde klara oss själva, säger Lena Forslund.

- När den gruppen hade gjort sitt lämnade de över till den lokala POSOM-gruppen. Det har fungerat väldigt bra, fortsätter hon.  

En POSOM-grupp består av representanter från vården, socialtjänsten och kyrkan i en kommun och gruppen ska kunna kallas samman i krissituationer, som stora olyckor, då människor behöver stöd och hjälp på olika sätt. Enligt Socialstyrelsen så har nästan alla kommuner POSOM-grupper och särskilda beredskapsplaner inför extraordinära händelser i fredstid, men innehåll och omfattning skiljer sig åt en hel del.

Karl Henry Jansson som också var med ombord på bussen berömmer POSOM-gruppen på hemmaplan:

– Än idag följder de upp... Jag hade en hos mig här för bara två veckor. Vi satt väl i två timmar och pratade. Det känns väldigt bra.

Inte bara gruppen med professionell hjälp får gott betyg av Karl Henry Jansson, han säger att lokala föreningar och andra ställde upp när det behövdes som mest:

– Vi är väldigt imponerade av att en liten landsortsort kan ställa upp så, både för människor och ett företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista