Simskoleavslutning för vuxna i Skövde

Många vuxna svenskar kan inte simma.
I Skövde erbjuds simskolor för vuxna, och på söndagen var det avslutning på en av kurserna.
– I sommar ska jag gå och simma med barnen. Det ska bli roligt, skrattar Jakob Naaman, som numera kan titulera sig simkunnig.

I Skövdes simhall hjälper läraren en man att simma ryggsim. De är fyra deltagare på avslutningen på simskolan för vuxna. En av dem är Jakob Naaman, som säger att det har varit jobbigt att inte kunna något som nästan alla andra kan: 

– När barnen simmat har jag bara kunnat kolla på. Det är tråkigt och jag har skämts lite för att jag inte har kunnat. Det ska bli kul att kunna simma med alla andra!

Det finns inga undersökningar som visar hur många svenskar som inte är simkunniga, men Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet säger att det är relativt många vuxna i Sverige som inte kan simma, speciellt bland invandrarna. När man erbjuder utbildningar för vuxna så blir de snabbt fullbelagda.

I Skövde erbjuds kurser kontinuerligt. Simläraren Sandra Johansen säger att intresset för kurserna är stort. Hon säger att det primära egentligen inte är att deltagarna ska kunna simma utan att de får vattenvana:

– De ska veta vad de ska göra om de trillar i så att de åtminstone kan ta sig till kanten. Och de ska bli mindre rädda för vattnet också.

Jakob Naaman har lärt sig mycket mer än så. Han är en av dem som numera kan titulera sig som simkunnig.
Nu hoppas han att sommaren 2006 blir lång och varm med många soliga dagar...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista