Skydd för Västgötabergens skogar

Riksdagen har höga mål för att skapa nya naturreservat. Det innebär för Västra Götaland att 18 000 hektar skog ska bli naturreservat.

Nu har länsstyrelsen och skogsstyrelsen presenterat sin strategi för vilka områden som är mest skyddsvärda. Framför allt handlar det om skog på Västgötabergen.

Det är skogar på Kinnekulle, Billingen, Lugnåsberget och Mösseberg, som i första hand är intressanta. Halleberg och Hunneberg samt Ålleberg är till stora delar redan skyddade.

Länsstyrelsen har fyra år på sig, men de flesta markägare som kommer att beröras vet redan om planerna. Mest handlar det om privat skogsmark, där ägarna i framtiden inte kan bedriva kommersiellt skogsbruk, men istället kommer att få ersättning för inkomstbortfallet från staten.

Ofta skrivs ett frivilligt naturvårdsavtal, men det kan också bli tal om tvång:
- Myndigheterna kan ju tvinga sig fram, men vi försöker alltid hitta lösningar som passar både markägare och myndigheterna, säger Tord Wennerblom, biolog på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista