Vättern mår bättre än på länge

Vättern mår bättre än på mycket länge. Det konstaterar Vätternvårdsförbundet som presenterat en ny plan för hur sjön ska tas om hand under de kommande 15 åren. Hotet om övergödning av sjön är nu helt borta. Men trots att Vättern mår bra kommer det hela tiden nya hot mot sjön, säger Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet.

I planen som ska gälla fram till 2020 har Vätternvårdsförbundet listat 89 olika åtgärder som bör vidtas för att de goda resultat som uppnåtts när det gäller miljön i Sveriges näst största sjö ska kunna bibehållas och helst naturligtvis förbättras ytterligare.

Ett av de största hoten idag är enligt Måns Lindell de förändringar som skett i sjöns naturliga ekosystem. I det sammanhanget är signalkräftorna, som planterades in i slutet på 60-talet det absolut största problemet.

Idag finns det mellan 13 och 25 000 ton signalkräftor på Vätterns botten och det är alldeles för mycket enligt Måns Lindell.

- Normalt sett är kräftor väldigt starka påverkare av ekosystem. Dom betar av undervattensväxter som ska ge skydd till mindre fiskar och kryp. Efter en kräftexplosion blir det som en fotbollsplan under vatten. Det är som skillnaden mellan en regnskog och en öken, säger Måns Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".