Migrationsministern vill inte släppa in nynazister i skolan

I Vara diskuterade på måndagen kommunens demokratiråd om främlingsfientliga Nationalsocialistisk front ska släppas in på Lagmansgymnasiets valdebatter inför höstens kommunalval.

En av dem som deltog i diskussionen var migrationsminister Barbro Holmberg som inte tycker nynazister ska släppas in bland förstagångsväljarna:
- Här finns elever som kommer från andra länder. Skolans uppgift är att skydda de eleverna, att se till att de inte känner sig kränkta på skolan, säger ministern.

Egentligen hade intergrations- och demokratiminister Jens Orback varit den mest logiska samtalspartnern för Varas demokratiråd - men migrationsministern möter också i sin yrkesroll dagligen utmaningar från högerextrema grupper. Och hon tror att ungdomar kan vara mer mottagliga för nynazistisk ideologi:
- Ungdomar är ju sökande, och kanske inte byggt upp sin ideologiska värdegrund ännu.

Frågan om hur man ska hantera den formella utmaningen från nynazisterna i höstens val när det gäller skoldebatter verkar vara avgjord på förhand. Enligt socialdemokraten Marianne Wiren i demokratirådet har skolan ett principbeslut att man bara släpper in partier som står för ett demokratiskt synsätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".