Lång väntan på psykvård för flyktingar

Flyktingar med svåra krigsupplevelser och som är i behov av vård och behandling får ofta vänta länge på att få hjälp. Röda Korsets rehabiliteringscenter i Skövde har en väntetid på två år för flyktingar som vill dit. Inom sjukvårdens flyktingspykiatri har man sedan flera månader remisstopp för längre behandlingar.
Under dom senaste åren har resurserna visserligen ökat när det gäller psykiatrisk vård och behandling av krigsskadade flyktingar. Men ökningen motsvarar inte på något sätt det ökade behovet, framförallt på grund av att många av flyktingarna från Kosovo har svåra upplevelser med sig hit. Situationen förvärras av den svenska flyktingpolitiken, som skapat ett system där asylsökande kan få vänta i många år på att få besked om dom kan stanna eller inte. Ju längre väntan på besked, desto sämre psykisk hälsa. Detta betyder att problemen inom flyktingpsykiatrin inte enbart är en fråga om resurser. Kortare handläggningstider skulle tveklöst förbättra hälsan bland flyktingar och minska köerna till psykiatrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".