Låginkomsttagare ointresserade av politik

Valdeltagandet skiljer sig rejält mellan olika bostadsområden.
I stadsdelar med hög medelinkomst röstar nästan alla, medan områden med många låginkomsttagare har ett mycket sämre valdeltagande. Nu vill en självkritisk socialdemokratisk politiker i Lidköping göra något åt klyftorna:
– Annars finns det risk för att vi skapar ett utanförskap som ingen vill ha, säger Mario Melani.

Statistiken från valet 2002 talar sitt tydliga språk. Ju högre medelinkomst, desto högre valdeltagande - och tvärtom.

I Lidköping till exempel röstar nio av tio i villaområdena Ulriksdal och Tofta, medan sex av tio röstar i mer utsatta områden.
I Skövde är det lika tydligt, knappt 60 procent röstade i Södra Ryd förra gången. Jämför man med distrikt där medelinkomsten är den dubbla så är också valdeltagandet betydligt högre.

Mario Melani vill att hans parti ska jobba mer långsiktigt och inte bara satsa i valtider:

– Vi gör alldeles för lite. Vi kanske skulle ge oss ut på helt andra villkor och prata politik. Börja med frågor som rör de specifika områdena och på den vägen skapa intresse.

Melani menar att det inte bara är invandrarna som är svåra att nå. Låginkomsttagare är överhuvudtaget svåra att få att intressera sig för politiken. I sin roll som ordförande för barn och skolnämnden i Lidköping ser han redan tendenser till ett delat samhälle, där de som egentligen behöver politiken vänder den ryggen:

– Är man inte med så är man ofta emot. Ungdomar som inte känner sig delaktiga ställer många gånger till ett helsicke för sin omgivning. Det är en ganska naturlig väg att gå när man känner sig utanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".