Ökat intresse för alkolås i Skaraborg

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, kräver alkolås i alla skolskjutsar, bussar och lastbilar.
Nu har många kommuner börjat installera alkolås i sina fordon. Sten Fahlén, ordförande i MHF i Skövde, säger att flera kommuner i Skaraborg är på gång:
– Jag skulle tro att samtliga kommuner har diskuterat den här frågan, men ofta är det pengarna som fattas.

- Blås, blås, blås, blås, manar Sten Fahlén SR Skaraborgs reporter medan alkolåsets apparatur ger ifrån sig ett långt pip.

- Nu är du färdig. Då ska vi se vad låset säger… Jaha, starta fordonet står det.

Alkolåset ser ut som en mobiltelefon med ett litet rör på. Om den som blåser har en alkoholhalt över 0,2 promille så går det inte att starta bilen.

MHF försöker nu få kommuner och transportföretag i Skaraborg att installera alkolås, på sikt vill de att det ska finnas i alla bilar.

- Skövde är på gång och redan i fjol började Skara sätta i dem. Fler vill men det kostar ju... Vi hoppas att de inte tar till för lite pengar och sätter i dåliga alkolås.

Ett bra alkolås kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor per fordon. Trots det är intresset alltså stort, framför allt från lastbilsbranschen. Nyligen stod Sten Fahlén på Yrkes-SM i Göteborg. Under de tre dagarna fick han besök av taxiföretag och bussföretag och en bra bild av intresset:

– Vi vet att det är många bussföretag som gått före. De säger att alkolåset är det bästa som hänt företaget. Det finns alltså inget som helt motstånd från yrkeskåren. Det motstånd som finns är pengarna, säger Sten Fahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".