Skara i final i Årets stadskärna

På tisdagen ska Årets stadskärna utses vid en galamiddag i Stockholm. En av de fyra finalisterna är Skara, som för några år sedan kallads för en spökstad i lokaltidningen.

1998 stod Skaras stadskärna på botten. Många butikslokaler stod tomma, lokaltidningen skrev om spökstaden Skara och Sveriges Radio Skaraborg spelade Dödssonaten när centrumlivet skulle illustreras.

Att det blivit så hängde till stor del samman med att köpcentrat Köpstaden etablerats utanför stan några år tidigare. Och kunderna räckte inte till.

Som svar på krisen bildade företagarna och kommunen centrumföreningen, MEGA, där Anna Sundbom är projektledare. MEGA har bland annat arbetat med att fräscha upp stadsmiljön och locka nya butiker till stan:
- Och i och med det också fått 25 nya etableringar sedan 2002, berättar Anna Sundbom.

Det nya konceptet i Skara är små, nischade butiker med sortiment som inte går att finna i storstäderna, berättar Anna Sundbom.

En som märkt att det blivit skillnad är fotohandlaren Roland Peterson i Skara:
- Det är så mycket mer folk på stan och det är mer rörelse. Idag har vi inte några tomma lokaler.

Och Roland Peterson är helt övertygad om att Skara tar hem segern.

De övriga finalisterna i Årets stadskärna är Falun, Västerås och Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".