Strålningsöverkänsliga flyr Götene

I Götene diskuterar politiker om man ska fullfölja byggandet av ett trådlöst bredbandsnät som når nästan alla i kommunen.

Men för vissa kommuninvånare är trådlöst bredband ingen tillgång - utan ett besked om att de måste lämna Götene.

Christina Johnsson som är strålningsöverkänslig bodde tidigare på Kinnekulle. Men den 23 februari i år flyttade hon från Götene till ett fritidshus på andra sidan kommungränsen:
- När man började använda det trådlösa bredbandet så fick jag kramp i andningsvägarna och det vara bara att ge sig iväg till det här lilla torpet, berättar hon.

För det var den 23 februari som de båda bredbandsmasterna i Götene kommun togs i bruk. En står i Källby och den andra i Holmestad. Tillsammans ska masterna garantera att alla kommuninvånare får bredband. Det är tanken med det kommunägda nätet.

Men de strålningsöverkänsliga drabbas negativt. De är inte många, i varje fall inte de kända fallen, men konsekvenserna blir desto större. Christina Johnsson berättar att flera strålningsöverkänsliga blev akut dåliga när det trådlösa bredbandet började användas i Götene.

Politikerna har låtit en konsultfirma utreda strålningsmängden från bredbandsmasterna, en utredning som visar att exempelvis strålningen från radio och TV är oerhört mycket större. Men enligt Christina Johnsson är det inte mängden strålning som skadar, utan vilken frekvens strålning ligger på.

Hon menar att bredbandsnätets microvågor ligger på frekvenser som sammanstrålar med den elektriska spänningen i hjärnan och muskelsystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".