Anklagelser mot vårdare en hämndaktion menar kriminalinspektör

Chefer inom kriminalvården i Mariestad förnekar att vårdpersonal skulle vara berusade på jobbet och tafsa på interner i samband med kroppsvisitationer. Anklagelser om detta finns i en anmälan som en fånge skrivit till Justitieombudsmannen, JO.

Kerstin Liljegren är kriminalvårdsinspektör på anstalten i Mariestad, hon är upprörd över det hon ser som falska anklagelser:
- Min spontana reaktion är att det är någon typ av hämndaktion, att man är missnöjd med en enskild kriminalvårdare och därför på det här sättet försöker ge igen.

I anmälan till justitieombudsmannen, som är undertecknad av 16 interner, så pekas en kriminalvårdsanställd ut som alkoholist som dessutom tafsat på yngre interner i samband med kroppsvisitationer.

Kerstin Liljegren säger att JO:s utredning nu får ha sin gång, men säger sig samtidigt vara säker på att anklagelserna är grundlösa. Det här handlar om en vårdare som enligt henne är bra på att sätta gränser, och som av någon anledning hamnat i konflikt med en eller flera interner.
- Det visar att kriminalvårdens personal är väldigt utsatt, säger Kerstin Liljegren.

Interner i de intagnas förtroenderåd stöttar den fånge som gjort anmälan:
- Han säger att vårdaren varit mycket närgången mot honom när han klätt av och visiterat honom. Och han mår mycket dåligt av de här händelserna, berättar en av internerna i förtroenderådet.

Internerna i förtroenderådet ställer sig också bakom en annan allvarlig anklagelse, den om att vårdpersonal skulle vara berusad på jobbet.
- Vårdarna ska ju föregå med gott exempel inför de intagna, de ska inte gå omkring och vara fulla, säger en annan av internerna i förtroenderådet.

NU ska JO utreda ärendet. Den utpekade vårdaren kommer att jobba kvar som vanligt under tiden som anklagelserna utreds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".