Många elever på varje skolsköterska

Situationen för skolsköterskorna i Skaraborg är pressad, med många elever per sköterska.

I nästan alla kommuner i Skaraborg har skolsköterskorna många fler elever än vad sköterskornas egen organsiation anser lämpligt.

En konsekvens av det stora elevantalet är att det förebyggande arbetet kan bli lidande.

Enligt Socialstyrelsen riktlinjer ska tyngdpunkten i skolhälsovården ligga på det förebyggande arbetet. Varje elev ska numera få ett hälsosamtal med skolsköterskan i år 1, år 4, på högstadiet och på gymnasiet. Men det förebyggande arbetet är svårt att hinna med som ensam skolsköterska med många elever, berättar Gunilla Lorentzon som är länsombud för skolsköterskorna i Skaraborg.

Skolsköterskornas egen organisation har länge krävt att varje skolsköterska inte ska ha ansvar för fler än 400 elever, men i verkligheten ser annorlunda ut, ofta är elevantalet det dubbla.

Och det är stora skillnader mellan kommunerna i Skaraborg, men i alla kommuner har skolsköterskorna fler än 400 elever. Grästorp toppar statistiken, med över 850 elever på en heltidstjänst, nästan dubbelt så många som i Tidaholm, där varje skolsköterska ansvarar för 445 elever.

Och samtidigt som det är många elever att ta hand om så har skolsköterskan allt oftare blivit den som eleverna vänder sig till när de mår psykiskt dåligt, säger Gunilla Lorentzon:
- De behöver någon vuxen att prata med, och då kan det ofta vara en skolsköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".