Allt fler helnyktra ungdomar

Nykterhetsrörelsen i Sverige har växt kraftigt de senaste åren, och många av de nya medlemmarna är ungdomar. Ungdomens Nykterhetsförbund har nyligen startat en avdelning i Skaraborg. Ordförande Sara Karlsson säger att många unga tar avstånd från alkohol när konsumtionen ökar i samhället.

Nykterhetsrörelsen i Sverige har fått många nya medlemmar de senaste åren, bara under förra året ökade IOGT-NTO medlemsantalet med 27 procent, och det är många unga som tillkommer.

I Skaraborg är ungdomens nykterhetsförbund nystartat, efter att verksamheten legat nere en tid. Förbundet har ungefär hundrafemtio medlemmar i Skaraborg och föreningar i Mariestad och Skövde. Man planerar att starta verksamhet på fler orter.

Distriktets ordförande Sara Karlsson är 17 år och bor i Mariestad. Hon säger att hon får många kommentarer från omgivningen för att hon inte dricker, även från vuxna.

- Vuxna brukar ställa frågor som: Ska du inte dricka när du blir vuxen heller?” Jag tycker att vuxna borde uppmana unga att inte dricka, dom ska ju vara förebilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".