Nya ungar ger gröna dungar i Skara

Skara ska bli en grönare stad i takt med att kommuninvånarna föder fler barn. På fredagen planteras en skogsdunge i Skara för de barn som föddes i kommunen förra året.

- Det är ett sätt att uppmärksamma de barn som föddes 2005, och vi har ambitionen att fortsätta att plantera träd för de barn som föds, säger kommunalrådet Barbro Hassel.

Nya ungar ger gröna dungar - och i förlängningen också en skönare stad. Vid en ceremonin på fredagseftermiddagen hedras förra årets födelsetal på 196 barn med liten skogsdunge omfattande sex träd - vilket innebär runt 33 nyfödda per trädstam.

Fast det verkar inte finnas någon sådan matematisk precision bakom beslutet att påta frön i jorden för att hedra kommunens nyfödda:
- Det kan säkert bli både fler eller färre träd. Det ska planteras på olika platser i kommunen varje år, säger Barbro Hassel.

Skälet till att träden planteras just på fredagen beror på att man i Skara har vad man kallar Bodagen, en kommunal temadag om boendemiljö och livskvalitet i staden. Det i sin tur beror på att Skaras politiker för första gången på mer än tio år brottas med det angenäma problemet om hur och var kommunen ska växa:
- Den här dagen är till för att ta reda på var man vill bo någonstans, var vill man att vi öppnar nya tomtmarker. Det är ett test av intresse kan man säga, berättar Barbro Hassel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".