Svalt intresse för att ta emot fler flyktingar

Tiotusentals människor beräknas få asyl i Sverige med hjälp av den asyllag som fanns under några månader i vintras. Men kommunernas intresse för att ta emot flyktingarna är svalt. Nästan hälften av Skaraborgs kommuner säger nej till att ta emot fler flyktingar. Det visar en kartläggning som Radio Skaraborg gjort.

Den tillfälliga asyllag som kom i vintras skulle innebära en lösning främst för dom tiotusentals gömda flyktingarna som fanns runtom i landet.

Staten räknar med att 26 000 flyktingar kommer att få stanna i Sverige, och nu gäller frågan var i Sverige dom ska bo.

Radio Skaraborgs kartläggning visar att sju av femton kommuner säger nej till att ta emot fler.

En del kommuner anser att dom redan gjort tillräckligt, andra menar att arbetsmarknad och bostadsmarknaden inte är gynnsam.

Hjo, Skara, Töreboda och Karlsborg är bland dom som säger nej, medan Lidköping, Skövde och Falköping tillhör dom som säger ja.

För att locka kommuner att acceptera har regeringen satsat extra som gör att kommuner som tar emot fler flyktingar kan få extra bidrag för detta. Och det har i vart fall fått Tibro kommuns socialnämnd att svänga från nej till ja.

Men även dom kommuner som säger ja till att ta emot fler flyktingar, är försiktiga och vill inte ta emot så många som staten hoppas på.

Därför finns risken att tusentals personer med uppehållstillstånd kommer att få vänta länge innan dom får en hemkommun att slå sig ned i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".