Skola i Hjo kringgår lagen - Föräldraföreningen betalar skolresan

Så här års brukar det vara full fart på skolresorna men nu minskar antalet utflykter drastiskt. Anledningen är skollagens krav på att all verksamhet inom skolans ram måste vara kostnadsfri. Men det finns sätt att komma runt förbudet att man inte får ta ut avgifter av föräldrarna.

Carolina Rosebrink är lärare på Fågelåsskolan i Hjo som förlagt årets skolresa till Visingsö. Hon berättar att det är föräldraföreningen som bjuder klassen på resan.

Lösningen var alltså att en förening står för kostanden och inte enskilda föräldrar.

Skollagens krav på att undervisningen ska vara gratis har ett undantag som säger att skolan får ta ut max 80kronor av föräldrarna.

Inger Gustavsson, utbildningsamordnare i Jönköping tycker att lagen är befogad med tanke på dom föräldrar som har svårt att lägga ut en massa pengar.

Samtidigt tycker hon att det är viktigt med skolresor och att skolan nu får se på andra möjligheter att få in pengar.

- Skoldanser, loppmarknader och den typen av aktiviteter är ett sätt att få in pengar till resor. Men man måste akta sig så att det inte blir ett tvång för föräldrar att köpa saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".