Personal utsätter fångar för övervåld

Personal på landets fängelser använder övervåld och utsätter fångar för fysiska övergrepp.
Det visar en granskning som Sveriges Radio Uppland gjort.
I en enkät till flera hundra kriminalvårdare vittnar var fjärde om att en kollega använt otillåtet våld mot en fånge.
Enkätsvaren kommer bland annat från personal på Tidaholmsanstalten.

Kriminalvårdare i Sverige har rätt att använda visst våld för att hålla ordning på fångarna. Men övervåld och ren misshandel är förbjudet. Ändå vittnar många anställda om övergrepp. I SR: s enkät till 500 kriminalvårdare på fem av de största slutna anstalterna, en enkät som besvarades av nästan hälften, uppger 28 procent att en kollega någon gång utsatt en fånge för otillåtet våld. 

En av dem är 22-årige Jesper som hävdar att han blev slagen av vårdarna på Kumla för att han matvägrade:

– Jag låg där på en madrass på golvet. Då kom de bara instormandes, sa ingenting och började slå och sparka. Jag försökte bara skydda ansiktet.

– Varför gjorde de det här?

– För att sätta mig på plats, helt enkelt. De ville bevisa att det är de som bestämmer där inne och inte jag.

I ett enkätsvar berättar en anställd om en fånge som blir brutalt behandlad på Norrtäljeanstalten, trots att han har handbojor på sig.

På anstalten Kirseberg i Malmö får en annan intagen, som inte kan svenska, kläderna sönderslitna när han inte förstår att han ska klä av sig.

I ett tredje exempel får en intagen som redan övermannats av personal på Tidaholmsanstalten ett knä satt i ryggen och i nacken. Kriminalvårdaren Tommy Danielsson blev vittne till den händelsen.

- Ja, han hävde sig ganska hårt på den intagne i korridoren, om man säger så.

- Vad tycker du om ett sånt sätt?

- Jag säger så här. Jag tycker att sådana grejer är totalt onödiga. Det kan ju ställa till mer skador än vad som behövs.

Av enkätsvaren framgår också att det framför allt är på isoleringen det här sker. Där är fången avskild och det finns ofta inga andra vittnen än personalen. Att det sker förklaras av personalen bland annat med att fången själv varit våldsam eller att vårdaren känt sig frustrerad över fångens agerande. Men Göran som har jobbat på anstalt och som vill vara anonym, menar att vissa i personalen gärna använder våld för att visa vem som bestämmer.

- Innan det ens finns en hotbild så ska man markera att ’jag bestämmer här’. Och det finns ju de som slår några gånger extra. Det är underförstått att det här yrket ändå är bäst när man får ta på sig skinnhandskarna och ta fram batongen.

Så gjordes undersökningen:

* Enkäterna skickades till 500 slumpvis utvalda kriminalvårdare på den fem största slutna anstalterna: Kumla, Hall, Tidaholm, Norrtälje och Kirseberg ( i Malmö).

* Svaren fick lämnas anonymt.

* Totalt inkom 224 svar.

* 28 % av de svarande (64 st) uppgav att de någon gång upplevt att en kollega kränkt en intagen med otillåtet våld, övervåld, eller fysiska övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".