Förening vill debattera Karlsborgsbanan

Frågan om Karlsborgsbanans vara eller inte vara är aktuell igen. Det har gått tre år sedan Banverket slutade underhålla tågsträckan och nu vill verket fatta beslut om en total nedläggning.

Därför är det bråttom för Föreningen Karlsborgsbanan som vill få igång en politisk diskussion om en fortsatt framtid för banan.

Mycket tyder på att Karlsborgsbanans framtid snart kan vara avgjord. Banverket verkar vilja fatta beslut före hösten.

Om det blir total nedläggning eller det rakt motsatta: Upprustning av banan och persontrafik mellan Karlsborg och Skövde igen efter 20 år - det är något som de berörda kommunerna Karlsborg, Tibro och Skövde avgör.

Föreningen Karlsborgsbanan vill att banan ska ingå i nätet av tågförbindelser i hela regionen och efterlyser en politisk debatt i ämnet innan kommunerna ska säga sitt till Banverket.

För debatt har det varit dåligt med menar Bosse Lagerqvist som är föreningens ordförande:
- Man möts av en motvilja att röra i frågan, för ”den ska ju ändå läggas ner”. Vad är det för en framtidsvision, undrar han.

Hans Hellman från föreningen menar att banan är avgörande inte bara när det handlar om miljötänkande och ekonomi utan också för livskvaliteten för Karlsborgs kommuninvånare:
- Vi måste förhålla oss till framtiden också, så att folk kan bo kvar och jobba på andra platser, säger Hans Hellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".