Foto: Scanpix

Föräldrar till 11-åringar får drogbok

Alla föräldrar till barn i år fem får i dagarna en bok om droger i brevlådan. Det är Riksförbundet Föräldraföreningen mot narkotika, som delar ut boken.

Lena Larsson som är informationssekreterare på Riksförbundet säger att många föräldrar vet alldeles för lite om droger:
- På senare tid ringer väldigt många unga föräldrar och frågar om sina missbrukande barn. Och då kan det vara föräldrar som själva rökt på, som provat hasch när de var unga.

Hon menar att hasch är en mycket starkare drog nu för tiden än när föräldrarna rökte hasch. Halten av den rusgivande substansen THC bara var 1-2 procent när föräldrarna. Enligt Lena Larsson kan THC-halten idag vara 15-20 procent:
- Det är en helt annan drog, men det känner de inte till alla gånger.

Att boken delas ut till föräldrar med barn i år fem beror på att barn i 11-12-årsåldern fortfarande lyssnar på sina föräldrar, och tar intryck av vad de säger, menar Lena Larsson.

Ungefär en procent av barnen i den åldern har prövat narkotika, men det är vanligast att man provar första gången någonstans i åttan-nian eller på gymnasiet. Enligt den senaste drogvaneundersökningen har sju procent av eleverna i årskurs nio använt narkotika.

Det här är femte året i rad som boken om droger delas ut till alla föräldrar till barn i år fem. Lena Larsson säger att föräldrar behöver vara pålästa, eftersom det finns så mycket droger bland ungdomar idag:
- Det finns inte en prick på Sveriges karta där det inte finns på narkotika inom en radie på två mil. Och polisen säger att det är lättare att få tag på narkotika än akolhol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".