Skaraborg driver ursprungsfrågan på LRF-stämma

På tisdagen inleddes den tre dagar långa LRF-stämman i Piteå. Skaraborgs LRF har skickat fyra delegater att representera de 10 600 medlemmarna.
Delegaten Kerstin Fransson från Hjo som har en specifik hjärtefråga:
– Ursprungsmärkning. Jag vill ha ursprungsmärkning på all mat, även på halvfabrikat och på den mat som serveras på restaurang.

- Jag tycker att det är rimligt att åtminstone huvudingrediensen i maträtten är deklarerad. Konsumenten måste ju kunna välja!

- Tänk om de väljer något annat (än svensk mat) då?

- Vi vill gärna att de väljer svenskt men marknaden är ju fri, ler Fransson.

Alla undersökningar visar dock att svenskarna föredrar svenskproducerad mat och därmed förklaras intresset från LRF: s sida.

Motionen om ett tvingande regelverk för ursprungsmärkning av alla livsmedel kom ursprungligen från Saleby LRF och är en av tio motioner med ursprungsmärkningen ”Skaraborg” till riksstämman. Kravet är inte direkt nytt men vad det handlar om är att det ännu inte är lag på märkning. Idag är märkning bara obligatorisk när det gäller nötkött och ägg samt frukt, grönsaker och av någon anledning honung. Detta enligt EU-reglerna.  

Övrig ursprungsmärkning bygger på frivilliga branschöverenskommelser, vilket i praktiken lett till att det blivit en djungel av olika märkningar som snarast bidrar att öka förvirringen. Och trots att både producenter och konsumenter är överens om att det är viktigt att ha en entydig, tydlig märkning, så går det trögt tycker Kerstin Fransson:

– Som jag ser det så förs det här fram av både producenter, konsumenter och politiker, men motståndet måste ju finnas hos politikerna eftersom det är de som kan lagstifta och sätta reglerna.

Kerstin Fransson kommer att få möjlighet att fråga politikerna om deras inställning gällande märkningen. Under de tre dagarna kommer det nämligen att genomföras politikerutfrågningar. På onsdagen är det bland annat jordbruksminister Ann-Christin Nykvist som utfrågas.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".