Inga kommunpengar för handikappresa

Töreboda kommun behöver inte betala något för den resa som handikappföreningen i Töreboda gjorde i somras. Det har kammarrätten nu slagit fast i en dom.

Handikappföreningen gjorde en resa till Blekinge, och under vistelsen där hyrdes en buss in som kunde ta rullstolar. De personer i sällskapet som hade rätt till färdtjänst, ansökte då om ersättning från kommunen för den extrautgift det innebar att hyra bussen.

Men kommunen sa nej till ansökan, med motiveringen att föreningen inte gett kommunen möjlighet att utreda billigaste alternativet och att färdtjänst inte gäller för rundresor.

I Länsrätten däremot, fick föreningen rätt till ersättning. Länsrätten menade att de ju hade rätt till riksfärdtjänst och att det ska gälla även vid rekreation- eller fritidsresor.

Men det beslutet överklagades till nästa instans, Kammarrätten, som nu alltså ger kommunen rätt. Så det blir ingen ersättning för extrautgifterna som handikappföreningen hade i samband med utflykten.

En av de som krävde ersättning, Monica Bouveng, beklagar beslutet och säger till Sveriges Radio Skaraborg att det inte handlar om pengarna utan att det är en principsak att alla ska kunna vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".