Hård kamp om jobben i Skaraborg

Trots att företagen gått bra under flera år så har det inte blivit många nya jobb. Men i Länsarbetsnämndens senaste prognos som presenterades på tisdagen syns ett trendbrott, som pekar mot 14 000 nya jobb i Västra Götaland det kommande året.

Janne Lund som gjort prognosen för arbetsförmedlingarna i Skövde, Hjo, Tibro och Karlsborg tror på mellan 500 och 1 000 nya jobb i Skaraborg.

- Tittar man på prognoserna för Skaraborg så finns det riktigt ljusa tendenser i Skövde och i Lidköping. Det ser också hyfsat positivt ut i Falköpingsområdet och i Mariestadsområdet, säger Janne Lund.

Men det kommer bli hård konkurrens om de 14 000 nya jobben i Västra Götaland. Och det beror på att arbetskraften det kommande året ökar med 7 000 personer, när många högskolestudenter, sjukskrivna och inflyttare ska slåss om de lediga jobben.

Det betyder att arbetslösheten bara kommer att minska marginellt, trots att det väntas bli många nya jobb inom bland byggsektorn, bemanningsföretagen och IT-företagen.

Utredaren Nils Lackfors från Länsarbetsnämnden, som gjort prognosen, räknar inte med att de många 40-talister som går i pension de kommande åren kommer att kunna hjälpa de unga in på arbetsmarknaden:
- 20-åringarna är fler än 65-åringarna så det kommer bli konkurrens om jobben ändå, säger Nils Lackefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".