Elförening höll turbulent årsstämma

Vallebygdens elförening höll årsstämma i går kväll med nästan 250 deltagare - ett årsmöte som blev precis så turbulent som man på förhand kunnat vänta sig. Den sittande styrelsen fick inte med sig stämman på något av sina förslag. Istället ska frågan om elföreningens framtid utredas vidare.

Styrelsen för Vallebygdens elförening anser att det behövs mer pengar i bolaget för att möta dom krav som ställs på elföretag.

Därför ville man höja medlemmarnas kontantinsats från 1000 till 10 000 kronor, och dessutom ville man ha mandat från stämman att gå i riktning mot en bolagisering. Och där finns en ideologisk fråga vid sidan om pengabeloppen.

Är ekonomiska föreningar hållbart i framtiden, eller ska man i aktiebolagsformen kunna behålla ett bolag med lokal prägel och dessutom tjäna pengar för egen del? 

Styrelsen försökte men lyckades inte förklara poängen med vare sig det ena eller det andra.

Det kom kritik från flera håll om att Vallebygden gjort sig av med en massa medlemmar på ett felaktigt sätt inför den här årsstämman, och det blev faktiskt nåt så ovanligt som votering om röstlängdens behörighet.

Det var en tilltufsad styrelse som till sist bestämde sig för att trots allt fortsätta sina uppdrag. Nu ska styrelsen med ordförande Christer Claesson i spetsen jobba fram ett nytt och mer genomgripande material. Och dom som anser sig ha blivit felaktigt utslängda som medlemmar i Vallebygden, dom ska få tid på sig att komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".