Skolsköterska ansvarar för 1200 elever

Skolsköterskan på Katedralskolan i Skara har ensam ansvar för runt 1200 elever - det är tre gånger så många som skolsköterskornas egen organisation rekommenderar. Det här har fått några av eleverna på Katedralskolan att reagera och kräva att skolhälsovården förbättras.

- Det känns som att man lägger mycket pengar på marknadsföring av skolan. Dom pengarna skulle man istället kunna satsa på elevernas hälsa, säger Ellen Burge.

Therese Johansson och Ellen Burge gjorde ett skolarbete tillsammans med två klasskompisar på samhällsprogrammet, där de jämförde elevhälsovården på olika gymnasieskolor.

Upptäckten blev att Katedralskolan hade flest elever per skolsköterska och kurator. Det resulterade i en insändare i tidningen, där de krävde att skolan började prioritera elevernas hälsa.

Skolsköterskan själv, Ylva Axelsson, kan bara hålla med. Hon önskar att hon hann med det förebyggande arbetet, och kunde få mera tid för varje elev.

- Jag skulle vilja ha möjlghet att träffa eleverna mer en och en, det är sådant som jag inte hinner med idag men egentligen borde göra, säger Ylva Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".