Chaufförsdomarna förvånar Transport

På torsdagen dömdes fyra yrkeschaufförer från Skaraborg till villkorlig dom för att ha fifflat med färdskrivaren i sina lastbilar.
Det är ganska ovanligt att chaufförer som hanterat sina färdskrivare fel döms för urkundsförfalskning och det gör att Transportfackets ombudsman Kent Persson är förvånad: 
– Ja, det är jag. Jag har bara hört talas om en liknande dom tidigare, men tydligen var väl bevisningen stark i det här fallet.

De fyra chaufförerna har kört från orter i Skaraborg till Norge. Innan de kört upp på färjan vid Strömstad har de tagit ut diagrambladet från färdskrivaren och sedan fyllt i att de vilat och redan var framme vid slutmålet. Det har gjort att det inte har varit möjligt att kontrollera färdskrivaren i efterhand.

Chaufförerna själva menade att det handlade om slarv och inte fusk, men nu har de alltså fått villkorlig dom av Mariestads tingsrätt. En av dem dömdes dessutom till dagsböter på nästan 20 000 kronor. Brottsrubriceringen var bland annat urkundsförfalskning.

Kent Persson tror att domen kan få positiva konsekvenser för yrkeschaufförer:
– Det finns ju regler för hur diagramblad och sådant ska fyllas i och de reglerna är till för att följas, annars blir det blir en oseriös konkurrens för dem som sköter sig.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".