Volvominskning hot mot essungaföretag

Volvo Lastvagnar ska göra sig av med mer än hälften av sina underleverantörer av lastbilskomponenter. Componenta i Främmestad utanför Essunga har 175 anställda, och tillverkar bland annat åt Volvo. - De som inte hängt med och effektiviserat produktionen ligger i riskzonen, medger Carl-Gustav Setterberg, verkställande direktör för Componenta.
5 000 jobb inom fordonsindustrin beräknas försvinna de kommande åren på grund av Volvo Lastvagnars minskning till färre underleverantörer. Componenta i Främmestad har redan fått känna av den allt hårdare konkurrensen från underleverantörerna i Europa, inte minst i östländerna och Baltikum. Senaste året har ett antal jobb försvunnit från fabriken i Främmestad. Componentas VD, Carl-Gustav Setterberg, menar att de svenska underleverantörerna måste tillverka på en teknisk nivå som ligger högre än i låglöneländerna. Närheten till de svenska lastbilstillverkarna kan också gynna de svenska underleverantörerna, som kan leverera direkt utan mellanlager.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista