Antalet brott minskar i Skaraborg

Antalet anmälda brott har minskat i nästan alla Skaraborgs kommuner under årets första fem månader. I Götene har antalet anmälda brott minskats med hälften.

Framför allt är det bilinbrott och bilstölder som har minskat i Skaraborg - med 40 procent jämfört med samma period förra året. Vara är den kommun där bilinbrott och bilstölder gått ner allra mest.

I Götene har antalet anmälda brott halverats de fem första månaderna i år jämfört med samma tid i fjol. Främst är det inbrott, stölder och skadegörelse som har minskat.

Just brotten skadegörelse och klotter har minskat i de flesta kommuner. Men siffrorna visar också att vissa typer av brott har ökat.

Under perioden gjordes 18 anmälningar om hets mot folkgrupp, mot sex stycken under samma tid i fjol. Antalet ärekränkningar har ökat från 40 till 59, och anmälningarna om sexuellt ofredande ökade också - liksom anmälningar om våld mot polisman. I fjol skedde det tre gånger, hittills i år har sju poliser anmält att de blivit utsatta för våld.

I en enda kommun har brottsanmälningarna ökat, och det är i Tibro. Det är framför allt våldsbrotten som har ökat, och enligt Tommy Hoff på polisen beror det på att ett antal fall av misshandel har inträffat i Tibro under årets fem första månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".