Kritiserad regim äger vårdföretag

Det privata vårdföretaget Carema som driver Grästorps Nya Vårdcentral på avtal med Västra Götalandsregionen ägs delvis av den hårt kritiserade regimen i Singapore.

Västra Götalandsregionen har avtal med vårdföretaget Carema om ett antal vårdcentraler och äldreboende i västsverige. 2004 tog Carema över driften av vårdcentralen i Grästorp.

Vårdföretaget Carema ägs till 17 prodcent av singaporianska staten som kritiseras av Utrikesdepartementet för inskränkningar i demokratin, yttrande- och pressfriheten och för döds- och spöstraff som är vanligt förekommande.

Socialdemokraten Jan-Åke Simonsson som sitter med i Hälso- och sjukvårdsutskottet kände inte till att ett Singaporeägt företag äger Carema.

Han säger att regionen nu ska se över hur man ska hantera att regionens entreprenörer säljs ut till andra länder:
- Det här väcker frågan hur vi på olika sätt ska följa upp ägarförändringar under avtalsperioden.

- Givetvis vill vi ha ett etiskt förhållningssätt med de entreprenörer som region har vårdavtal med, säger Jan-Åke Simonsson.

Caremas styrelseordförande Peter Weiderman vill inte kommentera ägarna bakom vårdföretaget utan hänvisar till ägarna själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".