Socialnämnder i Skaraborg går back

Färdtjänsten, äldreomsorgen, maxtaxan och omhändertagandet av barn kostar kommunerna allt mer. Så gott som samtliga socialnämnder och omsorgsnämnder i Skaraborg kommer att gå back i år. Det framgår av en kartläggning, som Radio Skaraborg har gjort. Bara Vara kommun ser ut att få sin budget att gå ihop.
Tolv av Skaraborgs 15 kommuner har svarat på frågor om hur de tror att socialtjänsten och äldreomsorgen kommer att klara sina budgetar i år. Prognoserna hittills pekar på att Gullspång kommer att få ett underskott med 11 miljoner, Mariestad med 14 miljoner och Falköping lika mycket. En av anledningarna till att budgeten inte kan hållas är att kommunerna tvingas omhänderta allt fler barn och unga - och skicka dem till dyra placeringar på institutioner. Bara Vara kommun tror att socialnämnden kan hålla sin budget i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".