Bert Karlssons skivbolag granskas - av hans artister

Flera av Bert Karlssons gamla artister går nu ihop med Svenska musikerförbundet för att granska Berts skivbolag Mariann Grammofon.
Bland de artister som tycker att de fått för lite betalt finns Nick Borgen, Nina och Kim, Andrés Esteche.

Det är ett åtta artister som gått samman och menar att Bert Karlssons bolag inte gett dem den royalty som de har rätt att få från bland annat skivförsäljning. Nu kräver de att Svenska musikerförbundet ska gå igenom skivbolagets räkenskaper. En av dem som kommer att göra det faktiska jobbet är Per Herrey, jurist på Svenska musikerförbundet:

– Det är inte helt ovanligt att det förekommer brister i den här branschen. Personligen har jag tidigare varit inblandad i en del fall gällande Mariann där det har funnits brister, men Mariann är långt ifrån den enda syndabocken. Det slarvas på alla håll, kan man säga, säger Per Herrey.

– Problemet är att branschen har skapat ett avtalssystem som innehåller så många avdrag och parametrar att de inte har koll på det själva, fortsätter han.

- När du var med i gruppen Herreys så tillhörde ni Berts stall. Hur känns det att nu behöva driva en sådan här sak mot honom?

– Det här är ju inget personligt utan ingår i mitt jobb som jurist.

Bert Karlsson sitter lugnt i båten och säger sig se fram emot granskningen:

- Vi är alltid öppna med sådana här granskningar. Vi brukar vinna på det i slutändan eftersom det kommer fram vilka som inte betalat oss.

Han förnekar inte att han hållit in ersättningar, men hävdar att det beror på att han har fordringar på artisterna:

- Nina och Kim bröt ett avtal och hoppade av Friends. Bara lämnade allt, trots att de hade avbetalningar på 300 000. Nick Borgen har legat på förskott i tio år.

– Du menar att du har koll på varenda krona?

- Det är ju inte jag som sköter det, så det kan jag ju inte garantera, men det finns alltid luckor åt båda håll om man säger så…

Bert Karlsson sålde nyligen delar av sitt företag, vilket innebär att han inte kommer att ha så mycket kontakter med artister i fortsättningen.

– Och det ska bli jävligt skönt för artister har inga skyldigheter, utan bara rättigheter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".