Räddningsskolan i Skövde ska utredas

Intresset för att studera vid Räddningsskolans utbildning i Skövde är mycket stort även kommande termin. Men trots att skolan med råge fyller sina elevplatser så ska framtiden ännu en gång utredas.

Nu handlar det om hur Räddningsverkets skolor påverkas av en kommande sammanslagning mellan Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten, KBM.

Skövdes skolchef Mona-Lena Bäckman är optimistisk när det gäller Skövdes chanser:
- Vi ser positivt på detta eftersom vi bedriver utbildning på båda ställena. Med en sammanslagning kommer det ge mer utbildning åt oss.

Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten ska slås samman, och i dagarna inleds en utredning om hur det kommer påverka framtiden för Räddningsverkets skolor, bland annat då den i Skövde som idag har 85 anställda.

Räddningsskolan i Skövde har idag bland annat en olycksförebyggnade utbildning vars elever får jobb inte bara hos Räddningstjänsten utan också hos till exempel kommuner och försäkringsbolag.

Räddningsverket förknippas ofta med internationella uppdrag, men Skövdeskolan sysslar till stor del med att utbilda för det nationella säkerhetsarbetet hos företag och kommuner.
- Förebyggande brandskydd, äldresäkerhet, alla de bitar som handlar om ett systematiskt säkerhetstänkande där är vi stark och har kompetens idag. Så jag känner ingen farhåga egentligen, säger Mona-Lena Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".