Bättre hygien i förskolan

Alla förskolor i Västra Götalandsregionen ska få bättre hygienrutiner. I ett treårigt projekt - som regionen är först med i landet - ska man utarbeta rutiner som förhoppningsvis ska minska infektioner hos förskolebarnen.

Man vet sen tidigare att förskolemiljön bidrar till infektioner hos små barn. Studier visar att upp till 25 procent av förskolebarnens luftvägsinfektioner kan hänföras till förskolevistelsen, menar smittskyddsenheten i Västra Götaland.

Nu startar ett projekt som man hoppas ska leda till färre infektioner hos barnen och därigenom minskade kostnader för sjukfrånvaro hos personal och föräldrar.

– Det kan handla om rutiner vid blöjbyten, hur personal och barn tvättar händerna, vilka typer av handdukar som används, livsmedelshantering och så vidare.

Efter projektets slut kommer sjukfrånvaron hos barnen att mätas på de förskolor som ingått i projektet och jämföras med andra förskolor. Även antalet dagar för vård av sjukt barn kommer att mätas liksom sjukfrånvaron hos personalen inom barnomsorgen. Projektet kommer att lokaliseras till Göteborg men kan komma att utvidgas till flera delar av Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".