Vänsterextremister dömdes för attentatsförsök

En 19-årig man från Södertälje dömdes på onsdagen till ett och ett halvt års fängelse vid Lidköpings tingsrätt för försök till grov mordbrand. 
En 18-åring från Götene dömdes för medhjälp till 14 månaders sluten ungdomsvård.

De två ska enligt tingsrätten ha tillverkat en brandbomb som placerades ut på en McDonaldsrestaurang i Nyköping. Tingsrätten anser att 19-åringen tillverkat brandbomben och att 18-åringen hjälpte till med konstruktionen.

Förutom brandbombstillverkningen dömdes den 18-årige Götenebon för att tillsammans med 12 andra vänsterextremister ha planerat att misshandla nazister vid en fest i Tråvad för två år sedan. Ungdomarna greps i en lägenhet i Lidköping sommaren 2004. I lägenheten fann polisen tårgas, batonger, karatepinnar och rånarhuvor.

Åklagaren hade yrkat på att ungdomarna skulle dömas för förberedelse till grov misshandel, men tingsrätten går ner ett steg och dömer för förberedelse till misshandel. Alla ungdomarna döms till dagsböter, och tre av dem döms dessutom till villkorlig dom och samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".