Frankrike hjälper minkuppfödarna

Den svenska minknäringen kan tacka Frankrike för att branschen får oväntat andrum.
Ett riksdagsbeslut nästa vecka läggs på is efter ett franskt ingripande på EU-nivå.
Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (m) välkomnar agerandet men från andra håll hörs kommer frän kritik.   

De hårdare kraven för landets minkfarmar i det tänkta beslutet skulle praktiskt taget slå ut minknäringen i Sverige. I regeringens förslag till ändring av djurskyddslagen krävs exempelvis att minkarna ska ha möjlighet att simma i vatten.

Sedan ärendet gått till EU-kommissionen har Frankrike ifrågasatt om det svenska förslaget vilar på vetenskaplig grund.  

Frankrike vill ytterligare utreda konsekvenserna för bland annat EU: s körsnärer. EU-kommissionen har nu tre månader på sig att behandla de franska invändningarna och invänta de svenska svaren. Under tiden får inga beslut fattas.

Agerandet har väckt reaktioner, både positiva och negativa. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand har reagerat över att EU lägger sig i ett förslag som beslutar om djurskyddet i Sverige och Djurens rätt menar att Frankrike går pälsindustrins ärenden.

Till dem som reagerat positivt hör Cecilia Widegren, riksdagsledamot från Skaraborg och moderaternas talesman i djurfrågor.   

– Vi moderater har hela tiden hävdat att det inte är realistiskt i arbetslöshetens Sverige att indirekt förbjuda en näring som lever upp till befintlig lagstiftning, som är en av de hårdaste i världen och som generar jobb.  Frankrike som nu kräver förtydligande om konsekvenserna av detta ovetenskapliga förslag är bara en ytterligare i kören som kräver detta. Bra, skriver Cecilia Widegren i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".