2,5 års fängelse för brutalt rån i Tibro

En 34.årig man från Tibro dömdes på torsdagen till två år och sex månaders fängelse för bland annat det brutala villarånet i Tibro i mars i år.

Mannen ska betala skadestånd på 45 000 kronor till villaägaren som misshandlades så svårt vid rånet att han fick uppsöka sjukhus.

Det var en morgon i slutet av mars som 34-åringen ringde på dörren till ett hus i Tibro, och huset ägare, en man i 60-årsåldern, släptte in 34-åringen och hans kumpan. 

De två männen ville sälja klockor till husets ägare, som samlar på klockor. När den nu dömde 34-åringen gick ut i vardagsrummet slog den andre mannen till villaägaren, som sedan ramlade i hallen då han försökte ta sig ut.

I hallen blev han liggande och de två männen sparkade och slog honom. De satte en handduk över hans mun så han inte skulle kunna skrika och försökte binda hans händer. Efter en stund förlorade mannen medvetandet.

Villaägaren vaknade en halvtimme senare och kunde då konstatera att minst 18 klockor hade stulits. Dessutom saknades över 20 000 kronor i kontanter, smycken och en mobiltelefon.

Villaägaren fick efter olyckan vårdas på sjukhus. Han har numera svårt att sova, han vågar inte bo kvar i huset som han bott i under 36 år, utan planerar att sälja det och flytta från Tibro.

34-åringen förnekar att han ska ha rånat mannen, men DNA binder honom till platsen. Den andre gärningsmannen har ännu inte åtalats.

34-åringen dömds också för bland annat brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".