Dom dröjer i "stekpannemålet"

Lidköpings tingsrätt kunde på torsdagen inte fastställa dom i det uppmärksammade ”stekpannemålet”, där en 77-årig kvinna från Skara åtalas för nedskräpning efter att hon lämnat en stekpanna vid en sopstation i augusti 2005.
Först om två veckor kan tingsrätten meddela sin dom.

Åtalet mot kvinnan som misstänks för nedskräpning har väckt stor uppmärksamhet och rättegången som hölls på torsdagen var välbevakad.

Trots att tingsrätten behövde mer betänktetid var kvinnans son, som företrädde henne i rätten, försiktigt optimistisk efter rättegången.

- Det fanns inget som styrker åklagarens åtal i de punkter som hon lade fram, utan det är enbart vittnesförhör med den här representanten från återvinningsfirman, säger sonen.

Åklagarsidans enda vittne var den sopspion som rapporterade kvinnan och hans version om vad som hände den där dagen vid återvinningsstationen stämde i mångt och mycket med kvinnans version från polisförhören.
Men versionerna går isär när det gäller om kvinnan lämnade stekpannan på ett otillåtet ställe med flit eller om hon bara lade pannan där tillfälligt medan hon handlade.

Kammaråklagare Katarina Linné yrkar på 30 dagsböter och menar att det i det här fallet inte rör sig om ett ringa brott.
- Skräp föder skräp. Skräpar man ned så ska man dömas för nedskräpning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".