"Stekpannetunnor" bort i Skara kommun

Skaras sopsystem kan komma att göras om.
Idag har ungefär hälften av Skaraborna en soptunna hemma där de kan slänga avfall som inte är brännbart, exempelvis stekpannor eller trasigt porslin.
I en motion föreslås nu att de tunnorna helt ska avskaffas.
– De används för lite, säger Johnny Blomkvist, VD för Skara Energi.

Som det är nu kan de som bor i Skara välja om de vill ha en eller två soptunnor hemma. Den ena är den ”vanliga” för brännbart avfall medan den andra är för icke brännbart avfall. Om beslutet går igenom får Skaraborna istället åka till återvinningsstationen med sina glasskärvor och trasigt porslin.

Skarabon Lennart Andersson tycker att förslaget är bra:

– Det är så lite jag slänger i den tunnan, kanske en tiolitershink per halvår eller så...

Kommunstyrelsen i Skara har redan sagt ja till att ta bort tunnorna. Kommunfullmäktge kommer att ta upp frågan på sitt nästa möte.

Om förslaget går igenom tror Lennart Andersson att folk kommer att tycka att det blir jobbigt att behöva åka till tippen för att slänga icke brännbart avfall. Han skulle därför vilja att det fanns containrar för den typen av avfall på vanliga återvinningsstationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".