Tågkrasch i Mariestad - en förd till sjukhus

En 57-årig man hade änglavakt när bilen han körde kolliderade med en tåg vid Leksberg strax söder om Mariestad vid 15-tiden på fredagen.
Bilen demolerades och slungades ett trettiotal meter ut på ett gärde. Mannen klarade sig med en skada i en axel och hjärnskakning.
- Tittar man på hur bilen ser ut så är det helt otroligt att han klarade sig så bra, säger Roland Krebs som blev vittne till olyckan.

Roland Krebs och hans kollega på Banverket stod och arbetade med att sätta upp järnvägsbommar när tåget kom farande på Kinnekullebanan.

– Vi backade undan för tåget som kom från Mariestadshållet och såg då hur en bil körde ut rakt framför det, berättar han.

– Vad tänkte du då?

– Inte så mycket, mest på personerna som var i bilen. Det visade sig vara en person. Vi kollade till honom. Sedan kom många ambulanser, räddningstjänst, polis och så vidare… Det var fullt pådrag här.

57-åringen fördes till Kärnsjukhuset i Skövde.  

Tåget kom i uppskattningsvis 100 km/h. Lokföraren hade inte en chans att stanna utan fick stopp på tåget först 500 meter senare. Där fick resenärerna sedan vänta tills att en ny lokförare kunde köra tåget till Mariestad, enligt Krebs.

Korsningen är än så länge utan bommar. På fredagen låg bommarna i gräset bredvid järnvägen i väntan på att bli uppsatta:  

– Vi ska bygga en helbomsanläggning med fällbommar som ska täcka hela vägbanan. Det kommer förhoppningsvis att leda till att trafikanterna ska ha lite större respekt för järnvägen fortsättningsvis, säger Roland Krebs.

Om bara två veckor ska arbetet vara klart.

– Det känns tråkigt att detta skulle hända i och med att vi faktiskt håller på att bygga här.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".