Bönderna får betala för nya BSE-prov

Från och med den 15: e juni måste alla nötkreatur som är mer än två och ett halvt år gamla testas för galna ko-sjukan innan de slaktas.
Regeln är en följd av att Sverige fick sitt första fall av galna ko-sjukan tidigare i år.
Till en början innbär de nya reglerna ökade kostander för bönderna, men på sikt är det sannolikt konsumenterna som får betala.

Fram tills nu har Sverige, det enda EU-land som ansetts fritt från BSE, sluppit unionens hårda provtagningsregler. Men sedan en ko i Västmanland visade sig bära på BSE-smittan måste Sverige nu följa de andra ländernas regler. Men branschen bedömer att det inte kommer att hittas några BSE-smittade djur:

–  Om man ska vara ärlig så är det mycket politik i det här. Risken för BSE i Sverige är lika liten som tidigare, säger Rune Espefält, veterinär på Skövde slakteri.

Kon i Västmanland bekräftades sjuk i början av mars. Myndigheterna har inte kunnat fastslå hur kon smittats, men kon var född 1994 och på 90-talet var systemen för att undvika smitta genom kött- och benmjöl sämre än idag.

På slakterierna runt om i landet förbereder sig slakterierna nu genom att ge några ur personalen specialkunskaper i galna ko-sjukan.

– De lär sig både det teoretiska bakom sjukdomen och hur själva provtagningen ska gå till, säger Espefält.

De nya reglerna innebär att betydligt fler djur kommer att testas. Tidigare har det bara tagits stickprov på ungefär vart 15: e djur. På årsbasis innebär de nya reglerna en ökning med ungefär 175 000 tester per år. Branschen beräknar kostnaden till cirka 100 miljoner kronor.

- En viss kostnadsökning kommer det nog att bli för konsumenterna. Det brukar ju bli de som i slutändan får betala. Men ökningen blir nog marginell, tror jag.

På sin gård utanför Stenstorp går mjölkbonden Kristina Steen. Hon har 36 mjölkkor och lika många ungdjur. Hon är kritisk till de utökade testerna, bland annat på grund av kostnaderna som de medför:

– Det kommer också att bli ökade kostnader och lönsamheten är redan dålig. Jag tycker nog att det hade räckt med stickproven, dels för att risken så liten att vi ska bli smittade och dels för att risken är så liten att det dyker upp något mer fall i Sverige, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".