Butiksrånen ökar - men många butiker saknar skydd

Rånen mot butiker ökar.
Enligt brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes i Lidköpings kommun åtta rån 2004. Förra året hade den siffran stigit till tretton.
Men fortfarande saknar många butiker nödvändigt skydd för att förhindra rån, enligt polisen.

Att rån mot butiker i landet ökar är något Magnus Friberg, butikschef i Lidköping, märkt i sitt jobb även om just hans butik varit förskonad.
Säkerhetsarbetet för att förhindra rån pågår ständigt, säger han. 
- Vi måste förbereda oss så gott vi kan på olika sätt, för man vet aldrig vad som händer.

Det märks att det blivit ett tuffare klimat inom handeln, menar han.
- Det är inte alltid som det händer något, men man kan bli lite misstänksam och det diskuterar man sinsemellan, under kvällen eller dagen efter: ”Nu var den eller den inne”. Och så kan man ju undersöka detta med kamera, säger han.

På polisen menar man dock att säkerhetstänkandet inom handeln måste bli bättre i takt med att butiksrånen ökar.

Polis Kennet Edvinsson som jobbar med säkerhet inom handeln säger att självklara säkerhetsåtgärder som till exempel låsbara kassalådor i butikerna, larm och sedelboxar som skulle försvåra för rånare, fortfarande saknas i många butiker. 
- När jag kommer ut i butikerna så säger man ofta att ”så här har vi alltid haft det sedan vi öppnade butiken för tjugo år sedan”. Fram tills det händer något så kör man efter gamla, dåliga rutiner, säger Kennet Edvinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".